کدمطلب:63

 
كبرا: افسرده، مستأصل و منتظر اعدام

4/8/2005 10:56:39 AM
ميترا شجاعي

 
 

  
تريبون فمينيستي ايران :
كبرا رحمانپور دختر 23 ساله‌اي است كه چهارمين سال زندان خود را سپري مي‌كند. جرم او خدمتكاري مرد 65 ساله‌اي است كه قرار بوده شوهرش شود تا شايد ثروت بادآورده مرد، فقر ازلي خانواده كبرا را ابدي نكند. جرم او شكايت از اين مرد به اتهام تجاوز به اوست بدون اينكه حاضر شود بعد از اين عمل، وقوع ازدواج را ثبت كند. جرم او اين است كه چون پدرش نخواست آبرويش بريزد، دست از شكايت كشيد و خود بين كبرا و مرد 65 ساله صيغه محرميت خواند. جرم او تحمل نكردن دشنام ها و سركوفت‌هاي مادر شوهر 90 ساله‌اي است كه كبرا را هيچگاه به عنوان عروس نپذيرفت و كبرا براي او يك خدمتكار باقي ماند. جرم او اين است كه نخواست با 20 هزار تومان اهدايي شوهر صيغه‌اي‌اش به خانه پدر برگردد. جرم او اين است كه چاقوي ميوه‌خوري را كه مادرشوهرش با آن به او حمله‌ور شده‌بود از دست مادر شوهرش كشيد و دستش زخمي برداشت كه هنوز التيام نيافته. جرم او اين است كه تمامي مصائب بيست ساله زندگي اش را بر سر پيرزني 90 ساله خالي كرد و او را از پاي درآورد.

كبرا به اعدام محكوم شد. يكبار هم تا پاي چوبه دار رفت ولي به دليل مهيا نبودن وسايل اعدام، اجراي حكم او به تعويق افتاد. رئيس قوه قضائيه زير فشار افكار عمومي و سازمان ها و نهادهاي بين‌المللي دستور توقف حكم را داد و پرونده را به شوراي حل اختلاف فرستاد تا مگر در آنجا كبرا و وكيلش و ميليون ها انسان مخالف اعدام و موافق در نظر گرفتن شرايط وقوع جرم براي صدور حكم، بتوانند رضايت مردي را كه در 65 سالگي هوس داشتن عروس 20 ساله كرده‌بود، به دست آورند.

بار اول كه اين شورا تشكيل شد، نه مرد 65 ساله و نه خواهر 50 ساله‌اش در جلسه حاضر نشدند.
بار دوم اسفندماه سال 83 بود. همه اميدوار بودند كه نزديكي نوروز دل خانواده مقتول را به رحم آورد. فرشته قاضي، كه به تازگي از زندان آزاد شده بود،در جلسه حاضر شده بود تا براي خانواده مقتول از تلخي‌هاي زندان بگويد و از اينكه چهار سال ماندن در زندان و هر‌روز انتظار اعدام كشيدن، براي عبرت گرفتن كبرا كافي است. اما شوهر و خواهرشوهر كبرا جز به مرگ او راضي نشدند.

و اينك: «اصلا معلوم نيست كه ديگر شوراي حل اختلافي برگزار شود.من به عنوان وكيل كبرا تقاضا كرده‌ام كه تمامي اولياي دم بايد در شورا حاضر شوند نه فقط دو نفر از آنها اما دختر بزرگ مقتوله مي‌گويد از طرف بقيه وكالت دارد در حالي كه وكالت براي اجراي قصاص موضوعيت ندارد. پرونده كبرا در حال حاضر كاملا بلاتكليف است.»

عبدالصمد خرمشاهي وكيل كبرا در پاسخ به سؤال خبرنگار تريبون فمينيستي ايران مبني بر اينكه آيا رئيس قوه قضائيه مي تواند جلوي اجراي حكم را بگيرد يا نه، مي‌گويد: «رياست قوه قضائيه با توجه به اختيارات قانوني خود مي‌تواند نظر به نقص رسيدگي پرونده داده و آن را براي بررسي مجدد به شعبه ديگري بفرستد. نظير كاري كه در مورد پرونده افسانه نوروزي انجام داد.»

وكيل كبرا در پاسخ به اين سؤال كه در اين صورت آيا پرونده مجالي براي دفاع مجدد دارد و نقوصي در آن هست كه قانونا بتوان بر آنها تكيه كرد و احيانا رأي را تغيير داد، مي‌گويد: «در هر حال راه هاي ما همگي به بن بست رسيده و اگر اين فرصت در اختيار ما قرار گيرد از تمام احتمالات استفاده مي‌كنيم.»

كبرا در مدتي كه در خانه شوهرش بوده، توسط او نزد دكتر اعصاب رفته و قرص مصرف مي‌كرده‌است. حتا روز وقوع جنايت بعد از اينكه كبرا به خانه پدرش برمي‌گردد، به گفته پدر و مادرش حالت عادي نداشته و چندين ساعت را در خواب سپري مي‌كند. از خرمشاهي در مورد اينكه آيا روي اين مسئله مي‌توان در دادگاه مجدد احتمالي مانور داد يا نه مي‌پرسيم. او مي‌گويد: «هرچند كه به نظر من طرح اين مسائل جز اينكه آتش خشم خانواده مقتوله را تندتر كرده و احتمال ضعيف بخشيده شدن كبرا از سوي آنها را هم منتفي كند، سودي ندارد اما اگر دوباره دادگاهي تشكيل شود ما تمام جزئيات را مطرح مي‌كنيم.»

عبدالصمد خرمشاهي در مورد روحيه فعلي كبرا مي‌گويد: «روحيه كبرا به شدت خراب است. در حقيقت هيچ نشاني از سلامت روحي در او ديده نمي‌شود. به شدت افسرده و مستأصل است. ديگر هيچ نشاني از آن اميدواري كه همه زندانيان و زندان بانان به آن معترف بودند در او ديده نمي‌شود. در واقع او منتظر اعدام است.»

وكيل مدافع كبرا معتقد است تنها راه احتمالي نجات او درخواست مكرر از رئيس قوه قضائيه براي توقف اجراي حكم است. او از تمام نهادها و سازمان ها و مردم مي‌خواهد به وسيله نامه اين درخواست را مطرح كنند.

مردم اما هنوز نااميد نشده‌اند. در کنار فعاليت هاي داخلي، در خارج كشور نيز بسياري از سازمان‌هاي طرفدار حقوق بشر و اشخاص حقيقي خواهان لغو حكم اعدام كبرا شده‌اند.
كمپين بين‌المللي دفاع از حقوق زنان در سوئد و نروژ به پارلمان اين كشورها نامه نوشته و تقاضا كرده‌اند تا از طرق ديپلماتيك جلوي اين اعدام گرفته شود.

شاخه امريكا و كاناداي اين كمپين نيز به سازمان عفو بين‌الملل و رئيس جمهور ايران نامه نوشته و درخواست لغو فوري حكم اعدام كبرا را كرده‌است.

كنگره حزب سبز هلند در ماه مارس رأي به نقض حكم اعدام كبرا داد. فرشته مرادي، نماينده شهر ايندهوفن هلند در اين حزب با ارائه يك قطعنامه مبني بر درخواست لغو حكم اعدام كبرا و قرائت آن در مجمع عمومي كنگره حزب سبز، اعضاي اين حزب را در جريان پرونده كبرا قرار داد. اعضاي كنگره نيز بلافاصله اين قطعنامه را تصويب كرده و خواهان لغو فوري حكم اعدام كبرا شدند.

كميته بين‌المللي مبارزه با سنگسار جزئيات پرونده كبرا را براي كميسيون حقوق بشر پارلمان اروپا فرستاده و بخش مبارزه با اعدام اين كميسيون به حكم كبرا اعتراض كرده‌است.

اين كميته همچنين با پارلمان كشورهاي آلمان و سوئيس نيز مذاكره كرده و پارلمان اين دو كشور نيز به حكم اعدام كبرا اعتراض كرده‌اند.

همچنين هفته گذشته مينا احدي مسئول كميته بين المللي مبارزه با سنگسار با شبكه Women Lobby در بروكسل مذاكره كرده‌است. اين شبكه دربرگيرنده چهار هزار سازمان مدافع حقوق زن در اروپاست. كارين هنروته فورسبرگ معاون اول اين شبكه اعلام كرده كه در مورد پرونده كبرا با كميسيون دفاع از حقوق زنان در پارلمان اروپا مذاكره خواهد كرد. همچنين در اين نشست مقرر شده كه نامه اعتراض به حكم اعدام كبرا براي تمامي چهار هزار عضو اين شبكه فرستاده شود.

فدراسيون پناهندگان ايراني روز دوشنبه 11 آپريل در شهري نزديك دوسلدورف آلمان تظاهراتي را براي اعتراض به حكم كبرا ترتيب داده‌است. اين تظاهرات قرار است مقابل اداره اتباع خارجه برگزار شود.

تعداد زيادي از ايرانيان مقيم اروپا، امريكا و كانادا نيز هريك در نامه‌هاي جداگانه‌اي خطاب به رئيس جمهور ايران خواهان لغو حكم اعدام كبرا شده‌اند. اسماعيل اوجي شاعر ايراني مقيم سوئد نيز در نامه‌اي به آقاي خاتمي انزجار خود را از حكم اعدام ابراز كرده و خواستار جلوگيري از اعدام كبرا شده‌است.

كبرا تنها نيست. ميليون ها چشم در سرتاسر دنيا به زندان اوين دوخته شده تا آزادي او را جشن بگيرند و ميليون ها دست هريك شاخه گلي را براي هديه به كبرا آماده كرده. او بالاخره از زندان آزاد خواهد‌شد و خانواده از هم پاشيده‌اش با بازگشت او سامان خواهد گرفت. مادر كبرا ديگر اشك نخواهد ريخت و پدر او نام كبرا و شوهرش را براي هميشه از پشت قرآن پاك خواهد كرد. چهار سال براي التيام زخم دست كبرا زماني كافي است و اين زخم ديگر سر باز نخواهد كرد.

پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 81          آرشيو