کدمطلب:79

 
گزارشي از ميز گرد دستاوردهاي تشکل هاي غير دولتي در حوزه خشونت عليه زنان

7/15/2005 3:28:20 PM

 
 

   تريبون فمينيستي ايران:
ميز گرد بررسي فعاليت هاي سازمان هاي غير دولتي در مورد خشونت در روز ۸۴/۴/۱۳ در سالن کنفرانس انجمن جامعه‌شناسي ايران به دعوت گروه علمي-تخصصي مطالعات زنان انجمن جامعه‌شناسي ايران، در دانشکده علوم‌اجتماعي دانشگاه تهران تشکيل شد. هدف از اين گردهم‌آئي آن بود که گروه هاي مختلف که در مورد کاهش خشونت کار مي‌کنند با هم آشنا شوند و استراتژي براي کارهاي بعدي طراحي شود.

سخنرانان در اين گردهم‌آئي به ترتيب عبارت بودند از:
سيمين مرعشي، متخصص بهداشت عمومي، از مرکز فرهنگي زنان؛ منصوره خاتم، مددکار اجتماعي، از مرکز خدمات خانواده در آنتاريو- کانادا؛ مرجانه سخاوتي از "سازمان دفاع از قربانيان خشونت" و دکتر رزاقراچورلو، وکيل حقوق بين‌الملل.

سيمين مرعشي از فعاليت هاي مرکز در رابطه با "کاهش خشونت عليه زنان" و نحوه رسيدن به ضرورت کار در اين رابطه طيدر طول چهارسال گذشته صحبت کرد. تحليل مرکز آن بود که انواع خشونت ها مانند خشونت هاي خانگي، جنسي، رواني، فرهنگي، اقتصادي، قانوني و سياسي از هم جدا نيستند. بر همين مبني مرکز اولين فعاليت "کاهش خشونت عليه زنان" را با برگزاري "گردهم‌آئي در محکوميت قتل زنان خياباني" در سال ۱۳۸۰ در فرهنگسراي بانو شروع کرد. تحليل مرکز آن بود که در غيبت حساسيت‌هاي لازم در جامعه، در مقابل قتل ۱۶ زن در مشهد، کار بر روي مقوله خشونت عليه زنان امري ضروري است. در آن مرحله هدف مرکز آن بود که خشونت عليه زنان از حوزه خصوصي به حوزه عمومي کشانده شود و ارتقاء آگاهي بين اعضا و ديگران را بعنوان يکي از محورهاي اصلي کار خود قرار داد. مرکز در اين رابطه از نوشتار، برگزاري گردهم‌آئي، سمينار، کارگاه، تئاتر تک نفره؛ تهيه و پخش پوستر HIV/AIDS و خشونت جنسي؛ تجمع اعتراضي به "زن کشي" و جنگ؛ همکاري با بقيه گروه‌ها براي برگزاري "کمپين زنان و مردان عليه خشونت" استفاده کرد.

منصوره خاتم از تجارب خود در رابطه با کاهش خشونت در کانادا صحبت کرد و اين که گزارش سال ۲۰۰۲ نشان از آن دارد که خشونت در کانادا کاهش يافته است. وي با اشاره به اين که در کانادا هم ۸۵ درصد قربانيان خشونت خانگي را زنان تشکيل مي‌دهند،از برنامه‌هاي دولت کانادا براي مقابله با خشونت صحبت کرد. اين برنامه‌ها بر حول دو محور قرار گرفته است:
۱-ييشگيري و آموزش:
-آ در رابطه با شناخت و پيشگيري ازخشونت در مدارس آموزش داده مي‌شود.
- رسانه‌هاي گروهي بحث خشونت را به گفتگو مي‌گذارند.
- سرويس‌هاي مشاوره‌اي ۲۴ ساعته تلفني و حضوري تامين شده است.
- خانه‌هاي امن براي قربانيان خشونت‌ديده گسترش يافته است.
- سازمان حمايت از کودکان در صورتي که زنان از رابطه خشونت بيرون نيايند کودک را تا زماني که شرايط تغيير نيافته، از خانواده جدا مي‌کنند.
- چنانچه زن به تلفن هاي اضطراري زنگ بزند، حتي اگر پشيمان شود و گوشي را زمين بگذارد، از دست او خارج است و مسئله به دست مدعي‌العموم مي‌افتد که قضيه را دنبال کند
۲- مقابله با عاملان خشونت:
-چنانچه بار اول دست به خشونت زده باشند از طريق سرويس هاي مشاوره‌اي بازپروري مي‌شوند. طول مشاوره و گروه درماني حداقل چهار ماه خواهد بود.
- چنانچه خشونت بار دوم تکرار شود، جرمشان زندان است.

مرجانه سخاوتي از انجمن حمايت از قربانيان خشونت ضمن ارائه گزارشي از فعاليت هاي اين انجمن در کاهش خشونت در مورد قاچاق انسان صحبت کرد. وي گفت که ايران نه تنها فرستنده است بلکه خود در مسير قاچاق از فيليپين، تايلند و تاجيکستان قرار گرفته است. يکي از دلايل آن را عدم وجود لايحه قاچاق انسان بيان کرد که تا همين اواخر ايران از داشتن آن محروم بود و اخيراً اين لايحه در مجلس تصويب شده است. اگر مي‌خواهيم با قاچاق انسان مقابله کنيم بايد که بحث دختران فراري و زنان روسپي را جدي بگيريم. بايد به قضات آموزش دهيم تا بتوانند از زناني که شکنجه شده‌اند و درگير هزاران فرم خشونت گشته‌اند دفاع کنند.

دکتر رزا قراچورلو، وکيل حقوق بين‌الملل، راجع به خشونت در قانون و گزارش دکتر ارتود، ديده بان حقوق بشر در سازمان ملل در ارتباط با نقض حقوق بشر در مورد زنان ايران صحبت کرد.وي با استناد به گزارش دکتر ارتود از ايران تبعيض در قوانين را بعنوان مهمترين فرم خشونت عليه زنان دانست و در اين زمينه به موارد شهادت، ديه، اعدام هاي زير سن قانوني،‌ سنگسار، حضانت، حق طلاق، حقوق زن در ازدواج دائم و منقطع اشاره کرد.
سپس خانم قراچورلو از سوء‌استفاده‌هاي جنسي مردان از همسران خود، و عدم دسترسي به پست هاي حساسي چون رياست جمهوري و سمت قضاوت را از تبعيضات قانوني ضد زن دانست. وي پيشنهاد داد که برنامه آموزشي براي ايجاد حساسيت در مورد دختران فراري و روسپيگري براي قضات گزارده شود.


پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 19          آرشيو