کدمطلب:38

 
زنان در صحرا مردان در دوبي

3/10/2005 5:15:14 PM
طلعت تقي نيا

 

 

   تریبون فمینیستی ايران:

گزارش سفر دوروزه گارگاه آموزشي مشورتي اوز

گروه زنان " عصر اوز " تنها روزنامه اوز که ماهي يکبار انتشار مي يابد ؛ به مناسبت روز جهاني زن به برگزاري کارگاه آموزشي خشونت خانگي و بهداشت جنسي اقدام کرد.

به دعوت فوزيه خضري دبير اول کميته بانو براي تشکيل کلاس هاي آموزشي و خشونت خانگي و خشونت جنسي به اتفاق سيمين مرعشي ازکميته بهداشت ؛ زهرا ارزني از کميته حقوقي ؛ طلعت تقي نيا از کميته سمينارهاي مرکز فرهنگي زنان وارد اوز شدند .

شب قبل باران مفصلي باريده و هواي شهر براي ما که هميشه در ميان دود و دم نفس مي کشيديم فرحبخش بود . دشت پهناور با باغ هاي بدون حصار و هواي دلپذير کوهستاني با آب انبارهاي مخروطي شکل تازه واردين را دعوت به ديدن مي کرد . در نگاه اول ساختمان هاي مدرن و شيک امروزي یک دست در کنار ساختمان هاي سنتي جلب توجه مي کرد.

درباره موقعيت اوز فتحيه فتحي عضو زنان"عصر اوز" مي گويد :
اوز بخش کوچکي با جمعيت 15 هزار نفرواقع دراستان فارس مي باشد . اوز در دشتي واقع بين دورشته کوه از دنباله هاي زاگرس جنوبي قرار گرفته است .

گويش مردم اوز برگرفته از زبان لارستاني که زبان ويژه اي از واژه هاي زبان دري و پهلوي مي باشد . مردم معتقد به اسلام و مذهب تسنن و شافعي هستند .

رشد جمعيت در سالهاي اخير کم شده چون مردم به کشورهاي حوزه خليج فارس و شهرهاي بندرعباس و شيراز مهاجرت مي کنند . مردان اوز در امارات عربي به ويژه دوبي مشغول کار و تجارت هستند .
دراثر ارتباط مردم اين ديار با کشورهاي خارج به ويژه ارتباط مردم با کشور هند " خوس بافي " رواج دارد . براي حاشيه لباس هاي گرانبهاي زنانه؛ کلاه ؛ روسري استفاده فراوان مي شود .

زنان اوز درواقع بار سنگين مسئوليت خانواده را به تنهائي بدوش مي کشند . اغلب مردان به علت نبودن کار مهاجرت مي کنند . گاهي تنهايي زنان به 2 سال هم رسيده است .

"کميته بانو" جایگاه خوبي درمیان زنان در اوز دارد . آنها با جمع شدن و برگزاري شبهاي شعر و نمايشنامه مي پردازند وبا شرکت در نهادها و سازمانهاي غيردولتي به بحث و گفتگو درخصوص مسائل شهر و مشکلات و کمبودها مي کنند يکي از زنان عضو در شوراي شهر است . اگرچه مراکز فعاليتهاي اجتماعي کم است اما پرطرفدار است .

تفاوت زيادي بين اوز وشهرهاي ديگر است همه جا نقش مردم در سازندگي ديده مي شود ازفرودگاه بين المللي لار گرفته تا جاده سازي و آب انبارها ؛ مدارس و جاهاي ديگر نشان از مشارکت مردم درحوزه اجتماعي دارد.

مشارکت حقيقي مردم با مسئولين بصورت يک فرهنگ درآمده و تفکيک آن ازهمديگر مشکل است .
شرکت زنان در انجمن هاي مختلف مانند انجمن خوشنويسي ، انجمن داستان ، انجمن هنروتئاتر ، انجمن هلال احمر موجب حرکت و رشد زنان در شهراوز شده است و آنها را از انفعال و خانه نشيني نجات داده است .

آنها به طور غريزي وطبيعي ياد گرفتند که مشکلات خودرا با طبيعت وزندگي گره بزنند .واین یک اتفاق نیست بلکه ضرورت نوع زندگی آنها ست .

عصرها زنان براي کندن قارچهاي صحرايي که بسيار خوشمزه است عازم دشت و صحرا مي شوند . زندگي طبيعت ؛ مشارکت و همبستگي ؛ دوري از همسران مجموعه پيچيده و جالبي را به وجود آورده است .

کميته بانو از بخش کوچکي محصور بين کوههاي زاگرس صداي همبستگي خودرا به زنان سراسر جهان مي رسانند و با اعلام موجوديت مطالبات خودرا گسترش مي دهند .

فعالين کميته بانو به علت ويژگيهاي منطقه ! ضرورت کارگاه خشونت خانگي را ديدند و دردستورکار خود قرار دادند . ازتهيه بليط تا پذيرايي و کارهاي ريزو درشت کارگاه را فوزيه خضري و فتحيه فتحي بعهده داشتند وبرنامه وتهیه جزوات وفیلم وتسهیل گری کلاس ها مرکز فرهنگی زنان به عهده گرفت .

فتحيه فتحي مدير اولين مهدکودک در اوز مي باشد که تعداد 50 کودک را پوشش مي دهد اغلب مادران اين بچه ها خانه دار هستند .

روز اول کارگاه با شرکت 30 نفر تشکيل شد . به هيچ عنوان نتوانستند تعداد زنان علاقمند را کم کنند . کساني که ازاين کلاس بي خبر مانده بودند گله مند از خانم خضري که چرا آنها را خبر نکرده اند .

زهره ارزني چرا کارگاه و از کجا آموزش کارگاهي و مشارکتي شروع شد آغاز بکار کرد . وي گفت :
بي خبري محدود به بي سوادي و ناآگاهي نيست بلکه فقدان تجربه مشارکت و مداخله مردم در روند تاريخي را نيز شامل مي شود . هدف اصلي در کارگاه طرح مسئله و شناخت انتقادي نسبت به هرمسئله است . اين تمرين گروهي در ارتباط با هدف آفرينش توانائي و آزاد کردن تمامي انديشه هاي پنهان شده و سرريز کردن در فضايي بدون دغدغه و صميمي است . نکات مهمي درکارگاه و وسايل مورد نياز کارگاه نيز بطور مفصل توضيح دادند .

سپس طلعت تقي نيا نکات مهم در نحوه اداره کارگاه،انتخاب و شيوه آموزش را بعهده گرفت .

هرآموزشي در ابتدا برپايه آگاهي تجزيه و تحليل و تعيين برنامه برمبناي نياز سنجي از شرکت کنندگان صورت مي گيرد . از موضوع هاي خاص مانند فيلم سازي ، مصاحبه ، نوارسازي ، بازي از شيوه هاي مختلفي که براي فعال کردن جمع مي توان استفاده کرد واز این راه ايجاد اعتماد به نفس در شرکت کنندگان را به وجود آورد ، وقتي موضوع انتخاب شرکت کننده ها باشد همه در گفت گو مشارکت مي کنند .

درکلاس هاي آموزشي با تمرين گروهي از نخبه گرايي ، خودستايي دوري کرده و گفت و شنود را در مقابل جو ضد گفت و شنود قرار مي دهيم و آنجاست که توانائي افراد با دگرگون ساختن روابط با نيروهاي اجتماعي فرهنگي را مي آفرينم و تجربه مشارکت را در آزادي مي بينيم .

تسهيل سازي با ابتکار عملي و ارزيابي توسط سيمين مرعشي با مجسمه و مجسمه ساز شروع شد که اين بخش براي شرکت کنند گان جذاب بود چون هميشه فضاي جدي و سنگين سخنراني را ديده بودند .

پس از آن شرکت کنندگان با انرژي به معرفي خود پرداختند فضاي صميمي و راحتي بين شان به وجود آمد و دريافتند کارگاه آموزشي از يک سو آموزش دادن است و ازسوي ديگر آموزش گرفتن است .

درانتها ی این بخش فيلم کارگاه آموزشي به نمايش درآمد و جزوه هاي مربوط به کارگاه بين شرکت کنندگان پخش گرديد .

گروه زنان نشريه اوز از آسيه اميني روزنامه نگارو سردبير سايت اينترنتي زنان نيز دعوت کرده بود . تا يک کارگاه آموزشي روزنامه نگاري براي گردانندگان اين نشريه برپا کند . اميني دراين باره مي گويد :

در دوجلسه پي درپي دراين کارگاه تنها مي شد طرح مسئله کرد و به پرسشهاي فوري پاسخ گفت زيرا آموزش فرصت و امکانات بيشتري مي طلبد . يکي از مباحث طرح شده دراين کارگاه روزنامه نگاري با نگرش جنسيتي بويژه سوژه يابي جنسيتي و مخاطب شناسي بود .
اميني معتقد است که اوز با بسياري از شهرهاي ديگر ايران متفاوت است و مردم متمدني دارد زيرازنان متمدني دارد .

روز دوم 13 اسفند به برگزاري مراسم 8 مارس و برگزاري کلاس مشورتي آموزش خشونت جنسي خانگي و بهداشت جنسي اختصاص داشت .
بيشتر شرکت کنندگان درمحل مراسم حاضر بودند در امفي تئاتر مدرسه تبريک روزجهاني زن در پلاکاردي ديده مي شد . گروه ما حس خوبي داشت بخش کوچکي محصوربين کوهها زناني اين چنين آگاه و فعال دارد که صداي خود را ازاين گوشه کوچک به گوش زنان ديگر مي رسانند و اعلام همبستگي مي کنند .

توضيح کوتاهي درباره مرکز فرهنگي زنان و چگونه شکل گرفتن آن و 8 مارس و اهميت روز جهاني زن و ويژگي آن توسط طلعت تقي نيا داده شد :

همبستگي ميان زنان و زنان جها ن واز طرفي مطالبات خودرا طلبيدن از ويژه هاي روز جهاني است ما زنان با آگاهی و ايجاد بحث وگفتگو می توانيم در جهت بهتر زيستن وخوب زيستن حرکت کنيم می توانيم باهم تصوير ساخته شده از زنان را در اجتماع تغير بدهيم .

سپس فيلم 8 مارس به روايت تصوير به کوشش نوشين احمدي خراساني به نمايش درآمد .

کارگاه آموزشي مشورتي " بهداشت جنسي" با حدود 150 نفرشروع بکار کرد . سيمين مرعشي درباره بهداشت جنسي ، بيماريهاي آميزشي و بطور اخص HIV/AIDS، ارتباط بين عدم قدرت برابرجنسي و رشد سريع ايدز دربين زنان مورد بحث و گفتگو قرار گرفت . وي به مشکلات و موانعي که برسرراه پيشگيري از HIV/AIDSو ديگر بيماريهاي آميزشي ويافتن راه کارهايي براي کاهش رشد و ابتلا به بيماريهاي آميزشي که دربين زنان اوز وجود دارد وارد بحث و گفتگو شد . زنان اوز حاضر درجلسه راجع به مشکلات و کنترل آن درحد توانائي خويش و ايجاد محيط امن براي جوانان خانواده و شهرستان گفتگو کردند .

سئوال مطرح در کارگاه چه موانع ومشکلاتي در برابر پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي آميزشي وجود دارد و با راهکارهايي توسط زنان در اين زمينه پيشنهاد شد .

عدم اگاهي واعمال زور مردان به زنان وعدم درست رعايت بهداشت و نبود آموزش جنسي در سطح دبيرستان از جمله مواردي بود که کارگاه به نتيجه گيري رساند

جزوه هايي در مورد رابطه جنسي برابر وطرحي براي تعليم وتربيت جنسي دموکراتيک بين شرکت کنندگان پخش گرديد .
دکتر بيد گلي متخصص زنان نيز مهمان کميته بانو در طول دوروز فعالانه در کلاس ها شرکت وبه سئوالات شرکت کنندگان جواب ودر مورد روابط جنسي سالم صبحت کردند .

ساعت 3 بعد از ظهر روز 13 اسفند کارگاه با حضور 70 نفر آغاز به کار کرد.

زهره ارزني باشکافتن خلاءهاي قانوني وقوانيني که ايجاد خشونت مي کند آغار کرد.

تبعيض نابرابري در قوانين وممنوع کردن ويا محدود کردن وامتياز به مردان از اعمال حقوق مسلم خود دانستن ، موجب خشونت در جامعه دانست وخشونت گر با مجوزي که قانون گزار به او داده اعمال خشونت مي کند. ممنوع الخروج شدن زن شوهر دار از جمله اين موارد است .

از ديگر موارد طولاني شدن مرحله دادرسي موجب گشته که فرد خشونت ديده از شکايت صرفنظر کند .

ارزني با شرکت کنندگان به راهکارهايي مانندآموزش حقوق زنان قبل از ازدواج قيد کردن شروط ضمن العقد ، برابردانستن دختر وپسر در خانواده ، خواندن قباله ازدواج هنگام عقد ونکاح برسد .

طلعت تقي نيا با تعريف خشونت خانگي که گستره ترين شکل خشونت و از نوع پنهان آن است گفت :
چون خشونت ديده مايل يا قادر به گزارش کردن نيست و مردان همواره زنان را جزوه دارائي خود به حساب مي آورند اخييار جان وروان زنان را در سلطه خويش دارند بیشتر از همه خشونت خانگي زنان ، کودکان و سالمندان را در بر مي گيرد .

زنان اوز با هوشياري که ناشي از مسئوليت بيش از اندازه زندگي وتربيت ومشکلات فرزندان رادارند وبه تنهايي اين مسئوليت را به دوش مي کشند در فضايي صميمي وآزاد به جمع بندي مناسبي که از دورن نا خودآگاه درد کشيده آنهابيرون کشيده شده بود راه حل هاي کوتاه مدت ودراز مدتي را پشنهاد دادند .

عشق يک طرفه ، نداشتن قدرت مالي نگاه منفي به زن مطلقه ، ترس از تنهايي ، علت تحمل خشونت دانستند .
از تبعات خشونت عليه زنان فرار دختران وافسردگي وخودکشي روسپيگري واعتياد نام بردند .

زهره ارزني جايگاه خشونت عليه زنان را در سطح بين المللي بررسي وبا بحث وگفتگو آن را به چالش کشيد .

سر انجام کارگاه مشورتي با علني کردن خشونت هاي خانگي در جامعه اوز وکار عملي گزارش هاي خشونت در ماهنامه اوز تا 8 مارس سال آينده در دستور کارکارگاه قرار گرفت .

کارگاه با نمايش " قاتل يا مقتول " به کارگرداني شيخ اسلامي به کار خود پايان داد .

درطول گارگاه شرکت کننده ها با علاقه وحساسيت فراوان شرکت مي کردند وبرخي از زنها با فرزندانشان حضور داشتند وحاضر نبودند گارگاه را ترک کنند .

اوز را با حسرت ترک کرديم وآرزو کرديم که کاش فراغتي بود هر چند کوتاه ومي توانستيم از جاده هاي صاف شده کوه تا دشت گسترده بالاي کوه به دست مردم بنشينيم ،بدون دغدغه خشونت عليه زنان آن هم از نوع خانگي! و از نزديک اين شهر مشارکتي را عميق تر به شنا سیم ومشارکتي که فقط حرفش را زدند اما مردم اوز متمدانه عمل کردند !


























پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 28          آرشيو