کدمطلب:43

 
نگاه زنانه در نشریات دانشجویی

4/16/2005 2:10:53 PM
مريم حسين خواه

 
 

  
تريبون فمينيستي ايران:
در سال هاي اخير دانشگاه هاي شهرهاي مختلف کشور در آخرين روزهاي اسفند شور و حال ديگري دارند و دانشجويان دختر و پسر برنامه هاي مختلفي را براي بزرگداشت هشتم مارس_ روز جهاني زن تدارک مي بينند.
انتشار ويژه نامه هايي به همين مناسبت از جمله فعاليت هايي است که در اين سال ها در دستور کار دانشجويان قرار گرفته است. آنها که نشريات منظمي را در دست انتشار دارند در اسفند ماه موضوع زنان را محور اصلي نشريه شان قرار مي دهند و برخي نيز با چاپ ويژه نامه اي چند صفحه اي سعي در انعکاس رويدادهاي اين مناسبت و اطلاع رساني درباره مسائل حوزه زنان دارند.

اولين برگزار کنندگان 8 مارس تجاربشان را مکتوب مي کنند
دانشجويان دانشکده روان شناسي و علوم تربيتي دانشگاه تهران که از اولين گروه هاي دانشجويي هستند که مراسم روز 8 مارس را در دانشگاه ها برگزارکرده اند. امسال علاو بر برگزاري مراسمي ويژه، نشريه اي با عنوان«شوک» را نيز به همين مناسبت منتشر کردند.

شوک در سرمقاله خود تاريخچه روز 8 مارس را بررسي کرده است و سير تاريخي نامگذاري 8 مارس به عنوان روز زن را از اعتصاب زنان کارگر نيويورکي در مارس 1875 تا تصويب قطعنامه مجمع عمومي سازمان ملل در سال 1977 مبني بر نامگذاري يک روز در هر کشور براي تجليل از حقوق زنان مورد توجه قرار داده است.

نگاهي به برگزاري چهار دوره مراسم روز جهاني زن در دانشکده روانشناسي دانشگاه تهران از سال 80 تا 84 و شرح تفصيلي مراسم جنجال برانگيز سال 83 در اين دانشگاه از ديگر مطالب اين شماره شوک است.

در بخش ديگري از اين نشريه کتاب «داد بي داد» نوشته ويدا حاجي تبريزي که نخستين زندان زنان سياسي ايراني طي سال هاي 1350_1357 را به نگارش درآورده، معرفي شده است.
«مجازات هاي خشن براي جنس لطيف تر» عنوان يادداشتي در اعتراض به قوانيني است که مجازات هاي خشني را بر عليه زنان اعمال مي دارد.نصف بودن ديه زنان نسبت به مردان، پائين بودن سن آغاز مسئوليت کيفري زنان، حق طلاق مردان و .... از ديگر قوانيني است که در اين مقاله مورد بررسي قرار گرفته است.
نگاهي به عملکرد زنان در مجلس ششم به نقل از الهه کولايي و نگاه قانون اساسي ايران به زن به قلم شيرين عبادي از ديگر مطالب اين نشريه دانشجويي است.

زنان و رفراندوم
دانشجويان دانشگاه امير کبير نيز در آستانه 8 مارس هشتمين شماره «واژه» را منتشر کردند.در اين نشريه که به مدير مسئولي نصر الله کشاورز و سردبيري صديقه بيدگلي اداره مي شود، «رفرندام» و نگاه فعالان زن به اين موضوع مورد توجه ويژه قرار گرفته است.

«جنبش رفراندوم و موضع آقاي حجاريان»، «رفراندوم آري يا نه؟»، «فراخوان ملي رفراندوم يک حرکت تحول خواهانه» و «زنان و رفراندوم» از جمله مطالب اين شماره واژه هستند.
«غدغن است ديدن بزن سنگ/ غدغن است بوسيدن بزن سنگ/ غدغن است گذشته بزن سنگ... » بخشي از شعر سنگسار سروده مهرانگيز رساپور است که در اين نشريه به چاپ رسيده است.


ظن، نشريه اي براي دختران دانشجو
نشريه «ظن» از ديگر نشرياتي است که از اولين شماره خود توجه ويژه اي به را به مسايل حوزه زنان معطوف کرده است.

در بخشي از سرمقاله اولين شماره ظن آمده است: « رکود حاکم بر فعاليت هاي ژورناليستي و ضعف اطلاع رساني موجود در جامعه که به خصوص در باب زن و تقابل جامعه با شخصيت و موقعيت او نمايان تر مي باشد و نوع برخورد زنان و خصوصا دختران دانشجو با معضلي که براي اکثريت اين جمع به صورت يک عرف جا افتاده است، ما را بر آن داشت تا نشريه اي با هدف بررسي و به چالش کشيدن چرايي قبول چنين موقعيتي توسط اکثريت دانشجويان دختر کشور راه اندازي کنيم.»

تعريف زن و مرد در لغتنامه دهخدا، معاهده حقوق زنان، زنان تاريخ، خشوونت عليه زنان در محيط خانواده، مروري بر وضعيت اشتغال زنان در ايران و مشکلات صنفي خوابگاه دختران از جمله مطالبي است که در اين نشريه به آن پرداخته شده است.
در شماره دوم نيزعلاوه بر متمرکز شدن برمباحث انديشه اي جنبش زنان همچون «تاريخچه فمينيسم»، «جنسيت گرايي زبان»، «مساله زن، خانواده و مانفيست کمونيست» و ... موضوعاتي همچون جنبش دانشجويي و دختران و نقد فيلم هاي حوزه زنان نيز مورد توجه قرار گرفته است.
صاحب امتياز و مدير مسئولي اين نشريه را مجتبي شاکريان بر عهده دارد و سميه کاوياني گروه تحريريه آن را اداره مي کند..این نشریه در اهواز منتشر می شود.

هشت مارس در شهرستان ها
دانشجويان و سازمان هاي غيردولتي شهرهاي مختلف نيز امسال در آستانه 8 مارس، انتشار ويژه نامه را در دستور کار خود قرار داده اند.
انجمن فرهنگي_هنري سايه با انتشار ويژه نامه اي چهار صفحه اي که با هدف اطلاع رساني درباره برنامه هاي 8 مارس در اهواز منتشر شده، تاريخچه روز جهاني زن را به طور مفصل بررسي کرده است و دو قطعه از کتاب هاي «حتي وقتي مي خنديم» فريبا وفي و «مثل همه عصرها» زويا پيرزاد را نيز به چاپ رسانده است.

دانشجويان انجمن اسلامي دانشگاه هاي بوعلي سينا و علوم پزشکي همدان نيز
به مناسبت فرا رسيدن روز جهاني زن «موانع حقوقي توسعه آزادي زنان در ايران» را در اين ويژه نامه مورد بررسي قرار داده اند.
بررسي موضوعي قانون اساسي و قوانين مدني ايران محور اصلي اين تحقيق دانشجويي است که در قالب يک ويژه نامه بيست صفحه اي ارائه شده است.

«رسا» نيز در ويژه نامه اي به همين مناسبت گزيده اي از مطالب زنان وبلاگ نويس و مطالبي را که به مناسبت ر.وز زن در وبلاگ ها نوشته شده است، در ويژه نامه خود منتشر کرده است.
نوشته هايي از وبلاگ هاي «رهاي آبي»، «پاگرد»، «گلناز» و «ايمان محمدي» از جمله مطالب منتشر شده در اين شماره رسا است.

پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 1          آرشيو