کدمطلب:162

 
از تعاونی زنان تا خانه اشتغال بانوان

10/22/2005 10:47:56 AM
گفتگو با خدیجه مقدم فعال امور زنان و محیط زیست

 
 

   تریبون فمینیستی ایران:

جمعه 6 آبان ماه شبکه تعاونی های زنان و محیط زیست برای ارتقا توانمندی های زنان خود سرپرست و سرپرست خانوار و تقویت فعالیت تعاونی های عضو شبکه، بازار مشترکی را ترتیب خواهند داد و از همه زنان برای تقویت مشارکت زنان در امور فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دعوت کرده اند. (متن کامل خبر را در تریبونک ببینید) به بهانه برگزاری این بازار گفتگویی را با خدیجه مقدم از اعضای جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست و ازموسسان تعاونی حامیان نگاه سبز ترتیب دادیم تا با فعالیت های این تعاونی در عرصه ارتقای توانمندی زنان آشنا شویم:


تریبون: پیش از "حامیان نگاه سبز" شما را با "جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست "می شناسیم . کمی درباره این جمعیت توضیح دهید...
....................
مقدم: جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست که از سال 1372 فعالیت خود را آغاز و در 1374 به ثبت رسید فعالیت های گسترده ای در عرصه ارتقای آگاهی زنان داشته است.
هدف جمعیت، ارتقاء فرهنگ محیط زیستی مردم به ویژه زنان است. به اعتقاد ما زنان نقش مهمی در حفظ محیط زیست دارند. جمعیت ما همیشه دو نقش ان.جی. او. ای داشته است، نقش اول، آموزش و ارتقاء آگاهی مردم از مهد کودک تا دانشگاه، از مردم کوچه و بازار تا مسئولین بلند پایه بر مبنای ایجاد حساسیت و ارائه آموزش بوده است.
نقش دوم، نظارت بر سیاست و عملکردهای زیست محیطی حکومت بوده که در صورت لزوم شجاعانه حرکت های اعتراضی بسیاری را هم انجام داده ایم. از جمله اعتراض به احداث آزادراه تهران _ شمال، اعتراض به قطع درختان و تخریب باغات، اعتراض به تخریب جنگل، آلودگی هوا و .... . اخیراً شهرداری تصمیم داشت خیابان ولیعصر را تعریض و درختان تنومند و زیبای این خیابان را قطع کند که اعلامیه ای علیه این تصمیم صادر کردیم و یک نشست اعتراضی هم با حضور ان. جی. او. های زیست محیطی و مسئولان شهرداری داشتیم . نتیجه این که طرح مذکور مسکوت گذاشته شده است.

تریبون : حامیان نگاه سبز در پی چه ضرورت هایی شکل گرفت ؟
..............................

مقدم:من ضمن اینکه از اعضای فعال جمعیت مبارزه با آلودگی محیط زیست هستم چون همواره کمک به برقراری عدالت اجتماعی انگیزه مهم زندگی ام بوده به مسائل زنان از زاویه فقر، از این رو که زنان فقیرترین قشر جامعه و زنان سرپرست خانوار فقیرترین فقرا هستند، توجه خاصی داشته ام. هرچند با حفظ محیط زیست و منابع طبیعی عدالت نه تنها بین نسل امروز بلکه بین نسل امروز و نسل های آینده نیز برقرار می گردد.

احساس می کردم با توجه به تجربیات و تخصصی که دارم شاید بتوانم در این زمینه فعالیت هایی داشته باشم و گام کوچکی به کمک دوستانم بردارم، برای همین منظور تصمیم گرفتم به کمک دوستان و همفکرانم تشکل دیگری که هدف اصلی اش ترویج فرهنگ زیست محیطی و توانمندسازی زنان از طریق آموزش و ایجاد اشتغال در رشته های سازگار با محیط زیست باشد را به وجود بیاورم. چون از نظر منابع مالی و کمبود امکانات حتی برای داشتن یک دفتر کار کوچک در جمعیت زنان دچار مشکل بودیم، تصمیم گرفتیم این تشکل را به صورت تعاونی به ثبت برسانیم و سرمایه های کوچکمان را روی هم بگذاریم و یک واحد آپارتمان کوچک (33 متری) بخریم و فعالیت هایمان را شروع کنیم و چنین شد که تعاونی حامیان نگاه سبز از سال 1378 شروع به فعالیت کرد و با صبر و جدیت و پشتکار اعضاء امروز چندین خانه اشتغال بانوان در اختیار داریم که هم به عنوان دفتر کار و هم برای برگزاری کارگاهها ( کلاسهای ) آموزشی همایش ها و نشست هایمان از این خانه ها استفاده کنیم.

تریبون: حامیان نگاه سبز چه فعالیت هایی انجام می دهد؟
....................

مقدم: تعاونی حامیان نگاه سبز چندین کمیته کاری دارد:

• کمیته آموزش که عمدتاً آموزش زنان و کودکان را مد نظر دارد.
• کمیته انتشارات که تا کنون چندین کتاب تألیف و ترجمه و چاپ کرده است و اولین سالنمای زیست محیطی در ایران به همت همین کمیته از سال 1377 تا سال جاری به چاپ رسیده است.
• کمیته تبلیغات با طراحی پوسترها و بروشورهای تبلیغاتی و کالاها و هدایای تبلیغاتی زیست محیطی فعالیت می کند.
• یک کمیته کاریابی هم داریم که با مجوز رسمی از وزارت کار به منظور توزیع عادلانه کار در بین زنان و مردان تشکیل شده که اولین کاریابی ویژه زنان است. این کمیته با جمعیت کثیر زنان و دختران جوان تحصیلکرده بیکار در آینده و اکنون، می تواند فعالیت های مثبتی برای کمک به اشتغال زنان داشته باشد.
• کمیته توانمندسازی زنان سرپرست خانوار از طریق آموزش و ایجاد اشتغال (کمیته فقرزدایی) که عمدتاً اجرای طرحهای اشتغال زایی برای زنان به ویژه زنان سرپرست خانوار و خودسرپرست در جنوب شهر تهران را بعهده دارد و طرح خانه اشتغال بانوان کیانشهر اولین طرحی است که این کمیته اجرا کرده است و سپس همین طرح را در کوی 13 آبان به مورد اجرا گذاشت و اخیراً هم در محله ناصرخسرو. که در مورد این طرح توضیح خواهم داد.

تریبون: ساختار تشکیلاتی حامیان نگاه سبز چگونه است؟
........................

مقدم: حامیان نگاه سبز یک ان. جی. او. نیست ولی یک نهاد مدنی است که برای دستیابی به توسعه انسانی پایدار فعالیت می کنند، همه اعضاء حامیان نگاه سبز را زنان تشکیل می دهند ولی ما برای اجرای طرح هایمان از مردان هم کمک می گیریم. ما هیئت مدیره داریم، یعنی مجمع عمومی هیئت مدیره را به مدت 3 سال انتخاب می کند و هیئت مدیره هر 15 روز یک بار جلسه ای برگزار می کند و مسائل مختلف را مورد بحث و تبادل نظر قرار می دهد و تصمیم گیری به صورت جمعی انجام می شود. من به عنوان مدیر عامل، هیچگاه تصمیم فردی نمی گیرم و همانطور که تاکنون شاهد بوده اید در بسیاری از حرکت های زنان من به عنوان شخص حقیقی شرکت کرده ام ولی مثلاً در بم با نام حامیان نگاه سبز و شخصیت حقوقی.

تعاونی حامیان نگاه سبز را با دوستان قدیم هم دانشکده ای که طی سالها دوستی و اعتماد زیادی بهم داشتیم و چند نفر از اعضای جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست تشکیل دادیم و چون اکثریت با سابقه دوستی 30 ساله با هم کار می کنیم هیچگاه مشکلی با هم نداشته ایم، دخترانمان هم که عضو این تشکل هستند تحت تأثیر یکرنگی ما، آموزش دیده اند. ما یاد گرفته ایم که ظرفیت های خود را بشناسیم، همدیگر را درک کنیم، تحمل کنیم و از هم بیاموزیم و انتظار خارج از ظرفیت مان از هم نداشته باشیم. البته به ظرفیت سازی معتقدیم و روی آن کار می کنیم و اعضای فعال مان نسبت به روز های اول خیلی بیشتر شده است.

گاهی پیش می آید کسانی که فعال نیستند و در جلسات شرکت نمی کنند و از مسائل بی اطلاع باقی می مانند، گاهی سوء تفاهم هایی برایشان پیش می آید که آن را هم در جلسات مجمع عمومی مطرح می کنیم و جمع تصمیم گیری می کند و بالاخره راه حلی پیدا می شود. به نظر من تنوع آدم ها مثل تنوع زیستی باعث رشد و تکامل می شود، ناراحت نمی شویم وقتی سوءتفاهمی پیش می آید، پخته تر از این حرفها هستیم.


تریبون : از زمان تاسیس تاکنون کارنامه حامیان نگاه سبز چگونه بوده است؟
...............

مقدم: همانطور که قبلاً هم گفتم ما در این مدت کوتاه یعنی از سال 1378 تاکنون فعالیت های زیادی را انجام داده ایم. الان بیشتر روی طرح خانه های اشتغال بانوان سرپرست خانوار کار می کنیم به صورت کوتاه ما برای اجرای این طرح مکانی را از سازمانها و نهادهای دوستی تقاضا می کنیم و خودمان هم مکان یابی می کنیم، مثلاً در کیانشهر منطقه 15 تهران پایین تر از میدان شوش طبقه بالای پاساژی نیمه کاره یک ساختمان مخروبه بود که افراد معتاد از آن استفاده می کردند این مکان متعلق به شهرداریست، 3 سال پیش از شهرداری منطقه تقاضا کردیم این مکان را در اختیار ما قرار دهد و طرح را برایشان توضیح دادیم قبول کردند البته نه به این سادگی با هزار بدبختی و مکافات و صبوری و سماجت، بالاخره این مکان در اختیار ما قرار گرفت . نیمه کاره و به صورت نمایشی افتتاح شد عکس ها و فیلم هایشان را گرفتند و ما را با هزار و یک مشکل از نظر آب، برق، تلفن، گاز و مشکلات ساختمانی تنها گذاشتند ولی زنان کمر همت بسته بودند که به هر شکل آنجا را آباد کنند و کار کنند و امروز موفق شده اند.

تریبون : طرح خانه اشتغال بانوان چه ظرفیت سازی هایی را پیش بینی می کند؟.
..................

خلاصه طرح خانه اشتغال بانوان بدین صورت است که مکانی را در اختیار ما قرار دهند، زنان سرپرست خانوار یا خودسرپرست آن ناحیه یا منطقه شناسایی شوند، آموزش ببینند از آموزش مهارت های زندگی تا مهارت های شغلی و بعد از آموزش های حرفه ای در کارگاههای مختلف مثل خیاطی، صنایع دستی، آشپزی مشغول به کار شوند. زنان سرپرست خانوار در جنوب شهر عمدتاً چون بیسواد یا کم سواد هستند تخصصی ندارند و خود تمایل به انجام کارهای دستی دارند.

پایداری این طرح در تشکیل یک تعاونی زنان با همکاری اعضای خانه اشتغال بانوان است بدین صورت که پس از حدود یک سال، گاهی دو سال آموزش، کار، همکاری، ایجاد روحیه تعاون ما به عنوان تسهیلگر به آنان کمک می کنیم که با خرید یک سهم تعاونی تشکیل بدهند و خودشان اداره امور را به عهده بگیرند. تعاونی زنان سبز تهران در کیانشهر منطقه 15 تهران و تعاونی زنان نیک اندیش سبز در کوی 13 آبان منطقه 20 تهران به همین شکل ایجاد شده با این فرق که زنان کوی 13 آبان سابقه فعالیت های اجتماعی داشتند و به سرعت تعاونی را تشکیل دادند و به امور اقتصادی و اجتماعی پرداختند . خانم گوهری مدیر عامل این تعاونی از زنان فعال منطقه هستند ولی در کیانشهر یک سال بعد از کار در خانه اشتغال بانوان، تعاونی را تشکیل دادند. زنان در خانه اشتغال بانوان محله ناصرخسرو با همکاری شهرداری منطقه 12 تهران فعلاً در مرحله آموزش هستند، آنجا هم از 3 بخش آموزش، کارگاه صنایع دستی و کارگاه خیاطی تشکیل شده. خانم لیلا بنکداران سرپرست خانه اشتغال بانوان محله ناصرخسرو از اعضای هیئت مدیره حامیان نگاه سبز هست و آزاده خسروشاهی مسئول کارگاه صنایع دستی این خانه است.

در خانه اشتغال بانوان کیانشهر هم خانم راحله بکتاش و عزیزدخت شمس از اعضای هیئت مدیره حامیان نگاه سبز زحمات زیادی را کشیدند و اکنون خود تعاونی زنان سبز تهران با اعضای فعال خود خانمها: شکری، مدینه اولادی، سعادت، طغیانی، عزیزی و غیره اداره امور را به عهده دارند.

تریبون: این شبکه در حال شکل گیری چگونه اطلاع رسانی می کند؟
.........................
.
مقدم: فعالیت دیگری که حامیان نگاه سبز انجام داده است، ایجاد یک شبکه ارتباطی غیررسمی است بین تعاونی های زنان که با ملاحظات زیست محیطی کار می کنند به نام شبکه تعاونی های زنان و محیط زیست و سایتی هم راه اندازی کرده ایم که از طریق سایت بتوانیم اطلاع رسانی و بازاریابی انجام دهیم. برای اطلاعات بیشتر می توانید به این سایت مراجعه کنید:
www. Waecn.com

Women and environmental co optsyioes network

پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 5          آرشيو