کدمطلب:32

 
تندیس کتاب صدیقه دولت آبادی از سوی کتابخانه مرکز فرهنگی زنان

3/8/2005 5:25:09 PM

 

 

   تریبون فمینیستی ایران
تنديس كتاب صديقه دولت‎آبادي
كتابخانه تحقيقاتي زنان، به منظور تشويق پديدآوردندگان آثار در حوزه مطالعات زنان و با اميد به افزايش كمي و كيفي انتشارات در اين حوزه، مصمم است كه هر ساله همزمان با برگزاري روز جهاني زن، بهترين اثر را انتخاب و معرفي كند.

بدين منظور تنديس ”صديقه دولت‎آبادي“ كه به همت خانم فريماه تابعي طراحي و ساخته شده است از سوي كتابخانه تحقيقاتي زنان به بهترين اثر برگزيده سال گذشته اهدا خواهد شد.

اما چرا نام صديقه دولت‎آبادي را بر اين جايزه نهاديم. صديقه دولت‎آبادي اولين زني بود كه در كانون بانوان كتابخانه‎اي (يا به قول ادبيات آن زمانه، ”قرائت‎خانه“) ايجاد كرد. او در سال 1261 ش. به‎دنيا آمد و در سال 1296 در اصفهان دبستاني براي دختران به نام مكتب‎خانه شرعيات به راه انداخت. سال بعد انجمني به نام شركت خواتين اصفهان تاسيس كرد. صديقه خانم در بهار 1298 ش. نشريه‎اي خاص زنان در اصفهان به نام ”زبان زنان“ به راه انداخت كه مدتي بعد به خاطر سرمقاله‎ي او از طرف حكومت اصفهان توقيف شد.

او بارها مورد تهديد و تبعيد و توقيف قرار گرفت و با اين‎حال نشريه‎اش را بعد از مدتي دوباره در تهران به چاپ رساند. در سال 1316 كانون بانوان تاسيس و مديريت آن را برعهده گرفت. اين كانون در شهرهاي مختلف شعبه داشت و كلاس‎هاي آموزشي و اكابر براي زنان برگزار مي‎كرد. يك شبانه روزي هم براي استفاده دختران دانشجوي شهرستاني زير نظر اين كانون اداره مي‎شد. صديقه‎ دولت‎‎آبادي در 6 مرداد 1340 به‎علت ابتلا به سرطان درگذشت. او را در قبرستان كوچكي در محله زرگنده‎ي قلهك به‎خاك سپردند.

هيئت داوران بهترين كتاب حوزه فمينيستي (سال 1383)، اعضاي مركز فرهنگي زنان بودند، اما در سال‎هاي آتي اميدواريم بتوانيم در پروسه‎ا‎ي طولاني‎تر هيئت داوران را از ميان زنان فمينيست ايراني داخل و خارج از كشور برگزينيم تا هم بتوان انتخاب شايسته‎تري انجام داد و هم از گروه‎هاي مختلف با ديدگاه‎هاي گوناگون استفاده بيشتري كنيم و بدين طريق كتاب‎هاي زنان هرچه بيشتر در ميان زنان مطرح شود. چرا كه هدف جايزه صديقه‎ دولت‎آبادي چيزي جز نقد و بررسي و كمك به طرح گسترده‎تر آثار فمينيستي نيست.

معيارهاي انتخاب بهترين آثار در مركز فرهنگي زنان در دو مرحله به شرح زير در نظر گرفته شده است:
مرحله اول:
• آثاري كه در حوزه مطالعات فمينيستي قرار مي‎گيرد.
• آثاري كه چاپ اول آن مربوط به سال مورد بررسي است
در اين مرحله 66 عنوان كتاب چاپ شده در سال 1382 را بررسي و از ميان آن‎ها 10 كتاب با عناوين زير انتخاب شد:
1ـ زنان مسلمان خاورميانه سخن مي‎گويند. اليزابت وارناك فرني، باسمه قطان بازرگان. ترجمه‎ي منيژه شيخ جوادي. تهران: پيكان، 560 ص. 34000 ريال. چ اول.
2- از جنبش تا نظريه‎ي اجتماعي: تاريخ دو قرن فمينيسم. حميرا مشيرزاده. تهران: شيرازه، 600 ص. 48000 ريال. چ اول.
3- زنان بر صليب شكسته: موقعيت زنان در آلمان هيتلري. كيت هيست. ترجمه رمضان‎علي روح‎اللهي. تهران: قصيده‎سرا و روشنگران، 336 ص. 23500 ريال. چ اول.
4- زن و قدرت: بررسي مردم شناختي عرصه‎ها و مصاديق قدرت در چند خانواده تهراني. پرديس قندهاري. تهران: سازمان ميراث فرهنگي كشور، پژوهشكده مردم‎شناسي، 256 ص. 19500 ريال. 5- فرهنگ نظريه‎هاي فمينيستي. مگي هام، سارا گمبل. ترجمه‎ي فيروزه مهاجر، نوشين احمدي خراساني و فرخ قره‎داغي. تهران: نشر توسعه، 600 ص. 49000 ريال. چ اول.
6ـ سناتور (فعاليت هاي مهرانگيز منوچهريان بر بستر مبارزات حقوقي زنان در ايران، نوشين احمدي خراساني و پروين اردلان، تهران: نشر توسعه، 576 ص، 3800 تومان، چ اول.
7ـ زن و ادبيات: سلسله پژوهش های نظری درباره ی مسائل زنان. ترجمه منيژه نجم عراقی، مرسده صالحپور و نسترن موسوی. تهران: چشمه، 456 ص، 28000 ريال. چ اول.
8 ـ زنان خودسوخته (گزارشي از خودسوزي زنان در ايران). پروين بختيارنژاد. تهران: صمديه، 132 ص. 10000 ريال. چ اول.
9 ـ نشريات ويژه زنان: سير تاريخي نشريات زنان در ايران معاصر. صديقه ببران. تهران: روشنگران، 272 ص. 20000ريال. چ اول.
10- آموزش حقوق انساني زنان و دختران (اقدام محلي/ تغيير جهاني). جولي مرتوس، ننسي فلاوئرز و مليكا دات. ترجمه‎ي فريبرز مجيدي. تهران: دنياي مادر، 102 ص. 39000 ريال. چ اول.
مرحله دوم:
• آثاري كه توسط پديدآوردندگان زن توليد شده باشد
• آثار تاليفي در اولويت قرار مي‎گيرند
در اين مرحله، فيروزه مهاجر، پروين اردلان و نوشين احمدي خراساني به دليل آن‎كه در هيئت انتخاب‎كنندگان قرار داشتند، درخواست كردند كتاب‎هاي ”فرهنگ نظريه‎هاي فمينيستي“ و نيز ”سناتور“ از ليست كتاب‎هاي در دست بررسي حذف شود. بدين‎ترتيب از ميان 8 كتاب باقيمانده، با توجه به تاليفي بودن و نيز اولويت جنسي هيئت انتخاب‎كننده 2 كتاب، ”زنان و ادبيات“و”از جنبش تا نظريه‎ي اجتماعي: تاريخ دو قرن فمينيسم“ را شايسته تقدير دانستند. ويژگي‎هاي منحصربه‎فرد دو كتاب مذكور انتخاب را براي هيئت داوران دشوار كرده بود. كتاب ”زن و ادبيات“ حاصل يك كتاب جمعي مكتوب در حوزه‎ي ادبيات فمينيستي بود و علاوه بر اين مترجمان آن داراي خدمات ارزشمند ديگري (چاپ منبع‎شناسي زنان) در حوزه‎ زنان بودند، فزون بر اين از فعالان شناخته شده در جنبش زنان به‎شمار مي‎آمدند، اما در نهايت ”از جنبش تا نظريه اجتماعي“ از آن‎رو كه اثري تاليفي برمبناي پژوهش و منبعي غني در حوزه‎ي جنبش‎هاي اجتماعي زنان به‎شمار مي‎آمد و در گسترش مباحث فمينيستي در ميان مخاطبان نه الزاما خاص نيز تاثيرگذار بود و هم‎چنين به‎دليل زن بودن ناشر آن، راي بيشتري را به‎خود اختصاص داد. مركز فرهنگي زنان ضمن تبريك به مؤلف و ناشر اين كتاب، تنديس صديقه دولت‎آبادي را به حميرا مشيرزاده مؤلف كتاب تقديم مي‎كند.



معرفي كتاب از جنبش تا نظريه‎ي اجتماعي
بررسي هر نظريه اجتماعي بدون در نظر گرفتن شرايط اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي حاكم بر آن جامعه نمي‎تواند دقيق، منطقي و منطبق با اصول باشد. بررسي تاريخچه فمينيسم و زمينه‎هاي رشد آن و نظرات اقتصادي، سياسي و فرهنگي فمينيست‎هاي موج اول، دوم و سوم در طول دو قرن گذشته از مباحث اصلي كتاب از جنبش تا نظريه‎ي اجتماعي: تاريخ دو قرن فمينيسم است. اين مباحث با چگونگي شكل‎گيري جنبش‎هاي زنان، معرفي رهبران فكري و موافقان و مخالفان اين نظريه اجتماعي و تاريخ اين مبارزات و با توجه به بسترهاي اجتماعي زمان خود دنبال مي‎شود.
كتاب در واقع نوعي پژوهش و گردآوري تحقيقي محسوب مي‎شود و بخش‎هايي از رساله دكتراي نويسنده است. با توجه به اين نكته كه كتاب تاليفي است، مولف توانسته با بهره‎گيري از واژه‎هاي ملموس در اين حوزه (فمينيسم) كه مبحثي نو در كشور ما به شمار مي‎رود و با زباني بسيار روان و شيوا و با استناد به نقل‎قول‎هاي متعدد از رهبران جنبش زنان و توصيف جنبش‎هاي خودبخودي و جنبش‎هاي متشكل در راه احقاق حقوق زنان در مقاطع خاص تاريخي سير تحول اين نظريه را از دو قرن گذشته تا حال پي بگيرد.

پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 11          آرشيو