کدمطلب:5

 
بازار نوک تيزهای چموش

7/4/2004 3:09:37 AM
الهه طهماسبی- شرق

 
 

   قدمت استفاده از چرم در ايران به هزار و پانصد سال قبل از ميلاد مسيح برمى گردد. يكى از مهم ترين استفاده اين ماده نيز براى توليد كفش بوده است. از پوست هر گاو ۲۷ جفت كفش چرمى توليد مى شود. پس از گذشت سه هزار و پانصد سال امروزه اگر در تهران به دنبال بازارهاى معروف كفش چرمى بگرديد و مخصوصاً اگر خانم باشيد امكان ندارد كه بازار كفش صف در تقاطع خيابان جمهورى و سعدى را نشناسيد.

قدمت بازار كفش صف و يا به قول قديمى ها باغ سپهسالار به قبل از انقلاب برمى گردد در اين بازار بيش از ۵۰۰ فروشگاه كيف و كفش وجود دارد كه اكثراً كفش هاى زنانه را به فروش مى رسانند، تنها در ابتداى خيابان صف چندتايى فروشگاه كفش بچه گانه وجود دارد. فروشگاهى هم كه مختص كفش مردانه باشد فقط يكى است. بازار باغ سپهسالار همان طور كه از اسمش مشخص است در زمان هاى گذشته باغ بزرگى بوده است كه به تدريج از بين رفته و جاى آن را فروشگاه هاى كفش پركرده اند. البته فروشگاه هاى سپهسالار شامل شغل هاى متعددى بوده كه كم كم به علت موفقيت بازار كفش، ساير فروشگاه ها هم با تغيير شغل به اين گروه پيوستند.

قديمى ترين كفش فروشى ها در پشت مسجد سپهسالار و اول خيابان ژاله سابق قرار داشتند. كم كم با توسعه بازار، تمام خيابان سپهسالار را كفاشى ها پر كردند. در محل قديم كفاشى ها، در حال حاضر كفش فروشى هاى مردانه جاى گرفته اند و بازار عمده كفش دست دوز به خيابان صف انتقال پيدا كرده است. حدود ۹۰ درصد كفش هاى فروشگاه هاى اين منطقه توليد داخل است و كفش هاى خارجى بازار هم از تركيه و ايتاليا و بيشتر از همه از چين وارد مى شود.

نظرى يكى از فروشندگان كفش سپهسالار مى گويد: در قديم آنقدر كار چرم رواج داشت كه اگر كسى جنس مشمايى (مصنوعى) مى دوخت مسخره اش مى كردند. مدل هاى مختلف كفش از ژورنال ها، اينترنت، ماهواره و سى دى ها تهيه مى شود. مواد اوليه كفش ها هم از خارج وارد مى شود اما دوخت كفش ها داخلى است. كيفيت دوخت ايران در برخى موارد با دوخت ايتاليا برابرى مى كند.

برخلاف گذشته كه جنس كفش ها فقط چرم طبيعى خالص بوده در حال حاضر اكثر كفش ها جنس هاى مصنوعى دارند. تفاوت قيمتى يك كفش چرمى با كفش هاى غير چرم بيش از ده هزار تومان است.

اگر تمايل داريد كه فقط كفش چرم بپوشيد قيمت يك جفت اين كفش ها از بيست هزار تومان به بالاست و گران ترين آنها هم چكمه هاى تمام چرم زمستانى هستند كه قيمتى حدود ۸۰ هزار تومان دارند. و اما در اين بازار كفش هايى كه از چرم تهيه نشده باشند، قيمتى بين هفت هزار تا پانزده هزار تومان دارند.

كفش هاى چرمى قديمى به علت اينكه حتى زيره هاى آنها هم از چرم تهيه مى شد، قيمتى معادل ۵۰ هزار تومان داشته اند اما در حال حاضر زيره هاى آلمانى (داووس) جاى زيره چرم را گرفته و به اين ترتيب قيمت كفش چرمى كاهش پيدا كرده است.

تنوع در كار كفش از موضوع هاى مهم اين صنف به شمار مى رود. مدل ها و رنگ كفش ها تغييرات سريعى دارند. بعضى از مدل هاى امروز كفش ها همان مدل هاى قديم است، به طور مثال كفش هاى نوك تيز با پنجه هاى كشيده كه در سال گذشته طرفداران زيادى هم داشت يك نمونه از مدل هايى است كه در گذشته هم رواج داشته است. اگر بخواهيد از تغييرات روند مد كفش هاى زنانه در سال هاى اخير بدانيد روند اين تغيير به نحوى بوده است كه در ده سال گذشته كفش هايى با نوك گرد، در ۴ سال گذشته نيز كفش هاى چارگوش يا نوك بريده و در ۲ سال قبل نيز پنجه هاى باريك و كشيده مد روز شده اند. كه البته اين روند باز هم در حال گذر است به طورى كه كفش هاى پنجه باريك جاى خود را به كفش هاى پنجه چموش دادند. كفش باريك و بلند با لبه اى برگشته از خصوصيات جديدترين كفش هاى مجلسى است كه حتى اين نوع جديد مد به كفش هاى اسپرت و بچه گانه نيز سرايت كرده است.

گذشته از ژورنال ها و اينترنت كه اين روزها تاثير بسيارى زيادى بر تعيين مد كفش مى گذارند برخى از فروشگاه هاى معروف خيابان صف نيز در اين مورد تعيين كننده هستند. فروشگاه هايى كه افرادى را براى آشنايى با جديدترين مدل ها به ساير كشورها مى فرستند و بعد از آن با توليد اين كفش ها مد جديد كفش را تعيين مى كنند. اين موضوع تا اندازه اى است كه وقتى براى اولين بار در دو سال پيش، چند كفاشى معروف منطقه كفش هايى با پنجه هاى باريك و كشيده در ويترين فروشگاه خود گذاشتند، هم صنف هاى خودشان را متعجب كردند و به خنده واداشتند اما هيچ كس فكرش را هم نمى كرد كه همين مدل جديد، خريداران زيادى را جلب كند. اما بيشتر مدل هاى جديد كفش از كشور تركيه وارد مى شود. بسيارى از فروشندگان كفش، با وارد كردن قالب هاى جديد كفش و مواد مصنوعى براى ساخت رويه و زيره كفش از اين كشور، مدل هاى جديد را انتخاب مى كنند. برخى از مدل ها هم به تدريج از بين مى رود و كمتر در بازار سراغى از آنها مى توان يافت. اما هنوز هم پيرزنان و پيرمردهايى هستند كه به دنبال كفش هاى ورنى (چرم براق) مى آيند.

از نظر رنگ در كفش، شادترين رنگ ها مخصوص كفش هاى اسپرت و كفش ها يا صندل هاى تابستانى هستند. در ساير كفش ها رنگ هاى مشكى و قهوه اى ارجحيت دارند كه اين موضوع هم به اين دليل است كه اگر شبرو رنگى (چرم رويه كفش) در دست توليدكننده به علت عدم علاقه بازار باقى بماند ضرر هنگفتى به توليدكننده خواهد زد. در بين رنگ ها، رنگ مشكى، تنها رنگى است كه چه در قديم و در حال حاضر مورد توجه خريداران قرار گرفته است. رنگ برتر سال گذشته در بازار كفش صف، قهوه اى بوده است.

تقلب در كار كفش هم دنياى ديگرى است. متاسفانه به علت توجه خريدارها به مارك هاى خارجى، برخى از فروشندگان كفش، انواع مارك هاى خارجى را به صورت مترى خريدارى كرده و به كنار كيف و كفش نصب مى كنند. استفاده از مارك هاى داخلى و توجه به نام آنها و شناخت هرچه بيشتر آنها تنها راه مقابله با كفش هايى با مارك هاى تقلبى است.

كفش هاى ژاپنى يك دلارى نيز نوع ديگرى از تقلب در بازار كفش است. كفش هايى با كيفيتى بسيار نامطلوب از كشور ژاپن و در سال گذشته به بازار داخلى راه پيدا كرده است كه از لحاظ ظاهرى با كفش هاى مرغوب فرقى ندارند و تشخيص خوب و بد را بسيار مشكل مى كنند. البته قيمت اين كفش ها به همان ارزانى واردات آنها نيست و سودى كه در اين بين نصيب دلالان و فروشندگان چنين كفش هايى مى شود بسيار قابل ملاحظه است. فروشندگان كفش سپهسالار معتقدند: تشخيص اين كه كدام كفش بهتر است و براى خريد يك كفش به چه نكاتى بايد توجه كرد كار بسيار مشكلى است. اين كار حتى براى خود فروشنده ها هم مشكل است و علت آن هم انواع تقلبى هر جنس جديد و مارك هاى خارجى اجناس است. به اين ترتيب بهترين راه براى انتخاب برترين كفش، اعتماد به صداقت فروشنده است. كه در اين مورد نيز خريد مداوم از يك فروشگاه و شناخت اجناس آن و صاحب فروشگاه به شما كمك زيادى مى كند. تجربه نيز عامل مهم ديگرى است كه هرفردى در طول زندگى به دست مى آورد.

به اين ترتيب كسى كه قادر باشد بين كفش اصل و كفش تقلبى نوع مرغوب آن را تشخيص بدهد، قطعاً انسان هنرمندى خواهد بود.

عده اى از خريدارها فكر مى كنند كه هرچه قيمت يك كفش بالاتر باشد از لحاظ كيفى هم مرغوبيت بيشترى دارد كه اين مسئله نيز در اكثر مواقع تنها باعث افزايش قيمت كفش مى شود. كفش فروش هاى بازار صف به ندرت براى يك كفش گارانتى در نظر مى گيرند. و به صورت كتبى و يا كارتى گارانتى به كسى داده نمى شود. اين موضوع تنها به فروشنده برمى گردد، برخى از فروشگاه ها كه كفش هاى خودشان را مى شناسند تا ۶ ماه بعد حاضرند هر نوع اشكالى را تضمين كرده و به خريدار برگردانند اما اگر بعد از يك سال براى كفش خريدارى شده مشكلى پيش بيايد تعمير كفش با دريافت هزينه تعمير صورت مى گيرد. پررونق ترين زمان براى فروشندگان كفش باغ سپهسالار، روزهاى پايانى سال و شروع سال جديد است.

در حالى كه در گذشته علاوه بر هفته هاى پايانى سال، روز مادر و روزهاى بعد از ماه هاى محرم و صفر نيز پررونق ترين روزهاى اين بازار بوده اند. به علت تغييرات مداوم در بازار كفش، بنجلى كفش و يا به تعبيرى كفش هايى كه از گردونه بازار خارج مى شود، زياد است. اين نوع كفش ها و يا كفش هايى در اندازه هاى بسيار بزرگ و يا كوچك بيشتر از همه توسط دستفروش ها فروخته مى شود.

سرعت تغييرات در مد و رنگ كيف به سرعت كفش نيست. قيمت يك كيف هم به جنس، اندازه و وسايلى مثل يراق هاى خارجى و يا قفل هاى رمزى كيف ها برمى گردد. در كيف هاى مجلسى، رنگ مهمترين موضوع است اما در كيف هاى اسپرت اولين نكته مورد نظر خريدار اندازه است. علاوه بر اين خريداران كيف و كفش هاى مجلسى به علت اينكه تنها چند بار ممكن است كه از اين وسايل استفاده كنند بر كيفيت آن اهميت چندانى نمى دهند و تنها رنگ آن است كه از اهميت فوق العاده اى برخوردار است. بيشترين مشكل بازار كفش متوجه خريدارانى است كه بزرگ پا و يا كوچك پا هستند. چرا كه بسيارى از فروشندگان حاضر نيستند كه كفش هايى بزرگ تر از سايز ۴۸ را به فروشگاه خود بياورند، چنين افرادى در بيشتر مواقع براى تهيه كفش دلخواه خود بايد سفارش توليد و تهيه آن را به كفش فروشى ها بدهند.

جالب است بدانيد از ابتداى امسال تاكنون بيش از ۳۰ نمايشگاه كيف و كفش و خز در كشورهايى از جمله ايتاليا، روسيه، هند، چين، تركيه، عربستان و هنگ كنگ برگزار شده است كه جديدترين اين نمايشگاه ها در تركيه با نام آى مد (AyMod) براى انواع مدل كفش در شهر استانبول برگزار شد. سوغات اين نمايشگاه براى بازار سپهسالار كفش هايى با مارك بلا با قيمتى حدود ۲۸ هزار تومان است.

                     

پیشنهاد   تعداد پيشنهادات= 4